Treceți la conținutul principal

Studentul restanțier merge pe jos

Luni, 15 iunie 2009.

Am să spun aici despre drumul pe care l-am făcut după ce am avut primele restanțe la facultate, două la număr, către sfârșitul anului întâi.

Primul a fost pe 12 iunie 2009, eram destul de convins că nu trecusem, iar al doilea, clar, a fost următorul - luni pe 15.

După rezultatele la al doilea, că la primul nici nu voisem să văd, dar intuiam bine că nu aveam cum să îl fi trecut nici pe el, am mai stat o vreme în corpul facultății, era după-amiază, iar când profesorul nostru a plecat, m-am dus și eu pe jos.

Am plecat așadar supărat din zona Târgul din Vale, traversând cartierul Craiovei pe jos (de câte ori nu am pomenit cartierul ăsta până aici), iar la capăt, la trecerea de pietoni de la sensul giratoriu, am trecut chiar prin spatele unui șofer care semăna cu Dumitru Dragomir, și el s-a supărat și-a claxonat boscoroditor.
Mergând pe stradă și privind în jos, am băgat de seamă acum, pentru prima dată, capacele de canal „FUNDICIO DUCTIL BENITO”.

Țin minte apoi că am urcat în Războieni, de unde am ieșit în câmp la marginea orașului. Telefonul l-am închis în drumeția asta. Un copil mi s-a adresat cu sărut-mâna, și i-am făcut observație pentru asta. Acolo în câmp, era la un moment dat un soi de canal pe o ridicătură de pământ.

Câmpul acela de după Războieni nu este departe de groapa de gunoi ecologică, mai la vest este și o pădure care se termină la nord la ieșirea dinspre Smeura din Pitești, pe șoseaua către Drăgășani și Târgu Jiu. Pe 14 noiembrie 2005 fusesem pe jos prin pădurea asta, supărat pentru ceva de acasă, dar acum, în 2009, NU am mai intrat în ea, ci am urcat panta aflată la sud de ea, la răsărit de Basangești.

Nu știam cum se cheamă satul ale cărui case erau mai în față. Am mers pe-un drumeag pe lângă o livadă, din ce-mi aduc aminte, mai țin minte că mergeam spre apus, că m-am strecurat prin niște tufe, stăteam pe vine acolo și mai jos, dincolo de pantă, erau niște oameni; sigur, nu m-au văzut. Mai știu că mergeam pe un drum lângă o pădure de deal și mă gândeam la situația de la facultate. Cum-necum, pe ce drumeag spre nord oi mai fi luat-o prin natura aceea însorită de după-amiază, cu dealuri și păduri împrejur, vorba e că mai încolo am ajuns într-o pădure mai mare, în toată firea cuvântului, mergând printre copaci, pe pământ.

Era chiar pădurea dintre Smeura și Moșoaia, care mă speriase în trecut, noaptea, în lunile iunie din 2003 și 2004, de nu avusesem curaj să merg prin ea, dincolo de Smeura. Acum, sub soarele coborâtor al după-amiezii înserânde de 15 iunie din 2009, am mers prin ea și-am găsit și șoseaua (DN67B), continuând drumul spre apus, supărat pe viața mea. Nu mai fusesem, așadar, niciodată aici. Mai încolo am intrat în Moșoaia.

Era o drumeție neprevăzută, bineînțeles că nu aveam absolut niciun fel de provizie la mine, umblam cu mâinile goale și cu telefonul închis. Cred că nu aveam buletinul la mine. Moșoaia asta era cam lungă, dar avea culoare frumoasă la refugiul pentru stația de autobuz, cu plastic, și mi-a plăcut; am trecut pe lângă biserica lor, pe lângă o groapă de gunoi și era natură frumoasă acolo, cu verdeață de vară; venea seara. Mai pe urmă, drumul făcea stânga. Am vrut la un moment dat să iau apă de la un puț, dar mi-au zis oamenii că apa aia nu-i bună, și să iau de la cineva. Nu am luat nimic și-am mers mai departe, până la urmă ieșind din Moșoaia.

Cum drumul se căsca a natură pustie în față, am dat-o dreapta pe DC161, un drumeag de pământ, și-am coborât într-o gârlă, de unde am băut prima apă din drumeția asta fulgerătoare. De aici începeam altă repriză de natură, cu pași periculoși prin ierburi, bălării și tufișuri, alternate cu mers pe ulițele dintre dealuri, dar măcar natura era frumoasă, pe acele plaiuri noi pentru mine, într-o seară de vară cu supărare pe viață.

Cred că Gâlceștiul a fost următoarea așezare cu care am avut de-a face. Țin minte cum la un moment dat eram într-o iarbă, la margine de pădure, aproape de grădina cuiva; mai știu că atunci când am mai băut o dată apă dintr-o gârlă, apoi m-am ridicat brusc, am amețit și-am căzut în mână; mai încolo, sub cerul serii, mergeam pe o uliță de pietriș, salutând oamenii, și admiram dealurile din depărtare și un mic dispozitiv de irigație care se învârtea într-o curte.

Știam că la țară este bine să saluți oamenii, chiar dacă ești un drumeț străin, și ei îmi răspundeau. Mi se mai alina puțin supărarea.

Posibil să fi ajuns și pe la Lăzărești (DC162) și chiar Bătrâni, către Moșoaia.
Știu că am mai umblat pe niște drumeaguri mărunte; mergeam spre nord sub panta unui deal, când se întuneca, și în zonă era iarbă proaspăt cosită; pe urmă la dreapta spre răsărit, era o pădure întunecoasă, mai țin minte un drum cu lampă electrică pe el care urca o pantă împădurită spre răsărit; mergeam chiar prin poiană, puteam să mă uit departe, către câmpurile dinspre Pitești, și mă gândeam la viața mea și la viitor; trecea drumul pe lângă niște case, cred că acolo era la Bătrâni, că după asta, la răsărit, mi-am dat seama că sunt înapoi la Moșoaia.

Alt lucru frumos pe care l-am văzut acolo la case, pe înnoptate, au fost lămpile acelea de curte care, neelectrice fiind, au lumină albă slabă în ele, lumină proprie; era o curte cu mai multe felinare albe din astea pe jos, și mi-a plăcut ce văd, am considerat că este o viață frumoasă.

În Moșoaia, după școală, m-am abătut un timp de la DN67B, pe o uliță care face aproape ca un arc, revenind la șosea mai încolo. Era întuneric. După asta am mai mers ce am mai mers, ieșind din Moșoaia și având acum de străbătut noaptea pe jos, în sens invers, pădurea dinspre Smeura, cu copaci înfrunziți, mult întuneric (nici lună nu era) și câte-o mașină ale cărei faruri puteau fi văzute de departe.

Drumul prin pădure nu a fost scurt, la dus nici nu îl făcusem complet din Smeura, că venisem din altă parte. Am coborât în sfârșit în Smeura, pe care o traversam a treia oară în viață, după 2003 și 2004, având și ea câțiva kilometri.

Nu știam cât este ceasul, că telefonul nu îl deschideam ca să mă uit - ba chiar mă gândesc dacă nu cumva îl lăsasem în prealabil închis acasă. Țin minte că am și avut probleme cu tastele lui în perioada aia din 2009. În fine, am traversat înapoi spre Pitești zonele succesive ale Smeurei, cu tot cu Prointermed SRL, aflat într-o curbă deluroasă, și am coborât în Pitești prin obștescul cartier Trivale, apoi acasă.

Cred că era 12 noaptea fix, la minut și secundă, pe ora de vară, pe ceasul de perete din bucătărie atunci când am deschis ușa să intru. Bunica era în bucătărie, pe stânga, foarte îngrijorată, și când am privit ceasul era 12 noaptea și vreo 15 secunde. Ea sunase la Poliție pentru mine, ne căutase și tata la telefon și eu nu eram, se dăduse alarmă; polițistul spusese că poate că sunt la o terasă cu colegii.

Restanțele mi le-am trecut în septembrie 2009.

Am avut ceva durere musculară, dar nu ca în 20 iunie 2003, și nu știu exact câte ore a durat și câți kilometri a ținut drumeția, cred că opt-nouă ore și vreo 50 de kilometri, poate puțin mai mulți, dar să ne gândim și la relieful străbătut.
Am văzut natură nouă atunci când mi-am pus organismul la șmotru pe jos pentru că devenisem student restanțier.

******** ******** ******** ********
Iată, așa s-a putut plimba cineva care a ajuns să aibă restanțe la facultate. Am văzut sate noi și am privit natura.

Comentarii

Cele mai bine văzute

Pe jos de la Pitești la Alexandria

Luni, 18 februarie 2019, o zi cu soare de primăvară emancipată pe-afară, fiind într-o perioadă liberă mai lungă, am dat drumul unei noi drumeții, uneia pe care o doream, anume să fac o dată în viață drumul pe jos din Pitești în Alexandria. În capitala județului „Dili-Dili-Teleorman”, mai fusesem o dată cu microbuzul în sâmbăta noroasă de 26 noiembrie 2011, ca să o vizitez, apoi într-altă sâmbătă, una de vară cu căldură mare (24 iunie 2017), când, după ce m-am întors cu microbuzul de la Drăgășani, unde fusesem pe jos în noaptea „ de Sânziene ”, am plecat cu alt microbuz la Alexandria, pentru că voiam să văd din autobuz câmpia dintre Alexandria și București. Dar cele două drumuri au diferit prin ceva: în 2011, după Costești, s-a mers până pe la Vulpești, unde este intersecția dintre DN65B (spre Roșiorii de Vede) și DJ504 care merge spre Alexandria și Giurgiu. Și mai departe pe acel DJ504 până la Alexandria, pe câtă vreme în 2017 s-a trecut prin Roșiori, unde mai fusesem pe jos cu o

Altă dată am mers pe jos de la Pitești până la Drăgășani

În luna iunie 2017, dacă tot fusesem o dată în viață până la Roșiori, și asta pe jos, am vrut să leg și Drăgășaniul de povestea asta cu mersul pe jos pe distanțe mari, că nici acolo nu mai fusesem vreodată. Îmi dorisem prin decembrie 2011 să fac o călătorie până acolo ( cu microbuzul, la acea vreme, deși și atunci am făcut niște drumeții pe jos), dar o lăsasem încolo pentru nu se știe când. Iar în iunie 2017, „încălzit” zdravăn de mersurile astea pe jos, am hotărât că a venit vremea, în sfârșit, și pentru Drăgășani. Așa că în seara de 23 iunie 2017 (o vineri, imediat după Solstițiu) am pornit-o iar pe jos de acasă, pregătit cu rucsacul obișnuit în spate (cumpărat special de la Decathlonul de lângă autostradă, pe 14 februarie în 2017), cu provizii precum mai mulți litri de apă la PET, mere și ceva ciocolăți, plus vesta de biciclist pentru mersul de noapte ( că pietonii trebuie să poarte și ei îmbrăcăminte semnalizoare noaptea) , luată și asta special, tot de la Decathlon, în iarna a

Drumeție sud-vest-argeșeană de 1 mai

După două luni de amânări sistematice, fiind noi în vacanță în Săptămâna Luminată din cel de-al treilea an de după ultimul Paște sărbătorit pe 1 mai, mi-am făcut în sfârșit ceva mai mult curaj și-am hotărât să plec spre sud-vestul extrem al județului Argeș, recte-Polidecte pe DJ679, care se rupe la sud de Lunca Corbului. Prima dată voisem pe-acolo pe 28 februarie/1 martie (și-am renunțat), după aia ar fi fost de 7-8 Martie (am lăsat-o și pe-asta baltă), mai pe urmă, după ce-am terminat cu vacanța cealaltă pe care-am avut-o personal la serviciu anul ăsta, am mai „trântit” și-alte date de vineri-sâmbătă ca 29/30 martie, 5/6 aprilie, 19-20... și, în fine, mai rămăsese că de pe 30 aprilie plec în sfârșit, cu ocazia libertății prelungite din Săptămâna Luminată. De data asta, ăsta este un exemplu de drumeție trântită cu anticipare pe parcurs, și cu schimbare de plan. Planul inițial, dorit încă din februarie, fusese să ajung până în județul Olt, eventual să ating Teleormanul cu piciorul

TURNEUL AFRICĂNESC AL LUI CEAUŞESCU

Cică se face că, prin toamna anului 1982, Ceauşescu de un Nicolae şi Nicolae Ceauşescu şi-a propus, a ales şi a decis să întreprindă o vizită de pace şi prietenie prin câteva ţări emergente africane. Voia relaţii economice noi, avantajoase şi care să consolideze imaginea României de ţară socialistă puternică. Să vedem cu ce şoşele, cu ce momele şi cum s-a soldat aventura aceasta extracontinentală. 1. BENINUL Începe cu Beninul, o ţară vest-africană mare aproape cât jumătate din România cea strămoşească (ceea ce l-a şi încurajat, de altfel, pe Tovarăşul Carpatin în acest demers), şi are o întrevedere elocventă cu conducătorul Kérékou, un reputat marxist al locului. Ei se întâlnesc pe Muntele Sokbaro şi, cu sprijin logistic de la Bucureşti, discuţiile sunt transmise în direct la radio. Ţara se afla deja în epoca post-colonială, fiind independentă şi având de vreo şapte ani denumirea Benin, căci se numise Dahomey, iar mai înainte-vreme chiar „Regatul Dahomey”, şi cum acum avea un P

Am fost odată pe jos de la Pitești la Roșiorii de Vede

Era 16 iunie 2017 și voiam să fac pe jos, o dată în viață, drumul dintre Pitești și Roșiorii de Vede, plecând vineri seară și ajungând a doua zi acolo. Inițial voisem să-l încep în vinerea de dinainte (9 iunie), dar nu am avut bună stare (dispoziție) să îl încep atunci, era și înnorat și nu-mi venea bine la socoteală. Dar în noaptea următoare era lună plină pe cer, s-a mai înseninat și mi-a părut rău că nu am plecat atunci. Iar în seara de 16 iunie am ieșit într-adevăr din Pitești, pe șoseaua spre Craiova, prin zona de periferie Craiovei - Bradu (piteștenii știu ce înseamnă asta), am luat-o cu răbdare și pas mare prin Albota spre Cerbu și pe la kilometrul 107 am cotit-o într-adevăr la stânga, pe șoseaua la a cărei intrare scrie „Alexandria 102” și, respectiv, „90 Roșiori de Vede”. Deja se întuneca și până să ajung la Costești (unde se află stabilimentul Lactagului) s-a făcut întuneric de tot. Chiar dacă 16 iunie este una dintre cele mai lungi zile din an, totuși la noi orice zi a