Treceți la conținutul principal

Prima dată pe jos prin Merișani

Vineri, 18 aprilie 2003, când trebuia să luăm vacanță de Paști în clasa a șaptea, aveam prima oră în orar Matematica, așa era vinerea.
Domnul profesor Ion Safta, care ne preda la școala 10 din Pitești, NU a venit în acea zi, așa că noi am plecat (de fapt doamna psiholog ar fi urmat să stea cu noi la oră, dar noi ne-am pripit de-am plecat).

Alte ore oricum nu erau în plan de făcut în acea vineri, așa că puteam pleca direct acasă, dar eu am vrut să fac o mare aventură pe jos spre nord, dincolo de Găvana și de Bascov.

Joi în 13 iunie 2002, pe mare soare cu căldură, mai mersesem niște kilometri dincolo de intrarea în Bascov (aproape de care mă oprisem pe 5 octombrie 2001, la pod), dar acum aveam de gând să merg mai mult.

Așa că sub norii acelei zile reci de aprilie, în care primăvara tot întârzia. m-am dus, predominant prin fugă, spre nord prin Pitești - Calea Bascovului, Bulevardul Nicolae Bălcescu cu toți kilometrii aferenți (fiind lung), în fine, am ajuns la capăt în nord, trecând podul, intrând în Bascov și continuând să mă nordisesc.

La intersecția de la Bascov scria Râmnicu Vâlcea 57 (pe stânga, este DN7/E81), Curtea de Argeș 32 (în față, spre nord, pe DN7C) și Bâlea Lac 117 (tot pe-acolo, urmează Transfăgărășanul).

Am trecut printre casele bascovene, unde și în 2002 mai fusesem (e vorba de zona succesivă Bascov-Schiau, dar nu stiam multe detalii), apoi mai departe am văzut intrarea în Dobrogostea.

Știam că un coleg de clasă stă pe la Merișani la țară și deduceam că trece și el pe-aici când merge, iar de alt coleg, mutat între timp, fost rival la învățătură, știam ceva cum că stă la Săpata/Cepari la țară și asta credeam că-i spre Curtea de Argeș, credeam, inclusiv în 2002, că și el trece pe-aici când merge la țară.

Nu știu exact unde mă oprisem în 2002, mersesem și atunci câțiva kilometri dincolo de intrarea în Bascov, dar abia acum, în aprilie 2003, remarcam pentru prima dată denumirea de Dobrogostea.

Am mers mai departe și am dat și de satul Vărzaru. Interesant numele ăsta. Intuind c-am depășit zona din 2002, am fost și mai departe și-am dat și de Borlești. Care va să zică, colegul meu Florin trecea și pe-aici spre Merișani.

M-am dus mai departe. Am de amintit două lucruri mortuare de pe drum: treceam printr-o zonă împădurită pe dreapta drumului și pe marginea stângă era mormântul cuiva accidentat mortal, Sterea pe numele de familie, care trăise 56 de ani; parcă Sterea Constantin îl chemase.

De asemenea, am mai întâlnit un cortegiu funerar de țară, închinându-mă înaintea oamenilor (cineva se uita la mine), pe sicriu scria 95 ANI. Cerul era tot înnorat.

Eram clar în niște kilometri noi. După Borlești, pauză de natură, cred că acolo era mormântul omului de 56 de ani, și-am ajuns și la Merișani, la vreo nouă kilometri de ieșirea din Pitești.

Cred că aici a fost cortegiul. Am mers printre case și am dat și de un pod cu șină de tren, pe care l-am traversat. Este peste râul Argeș.
Știam de la Florin că paralela 45 trece prin Merișani.

Am depășit și podul și am ajuns mai în față la intersecția cu DJ703I, unde scrie „Brădetu 41”, și respectiv Pitești 16 și Curtea de Argeș 21, și înainte de ea sunt tufe pe stânga drumului, cu fața spre Curtea de Argeș. Aici mi-a fost maximul drumeției.

Trebuia să ajung și acasă, în după-amiaza aia aveam de plecat în vacanță la țară, urma și tata să ajungă la noi.

Gândindu-mă la un personaj imaginar al meu cu vârsta de 41 de ani, mama unui copil de 12 ani, atunci când am văzut indicatorul acela cu 41 pe el, am început întoarcerea spre casă, încă având stare să alerg.

De Brădetu mai auzisem în copilărie, îl întrebasem pe un frate al bunicului câți kilometri sunt până la Brădet (eram în Piscani) și-mi spusese că 60. Deh, de la Piscani spre nord cam atâția or fi, că dac-o iei prin Pitești și-apoi pe-aici ies ceva mai mulți.

11 kilometri la nord de intrarea în Bascov, așadar. Acum aveam de mers înapoi. Sigur că am mai alergat, dar să nu uităm regula generală valabilă la drumețiile din 2003: nimic de provizie pentru  drum. Apă, te miri dacă găseam pe undeva, altfel aveam de răbdat tot drumul până acasă. Sigur că eram și cu ghiozdanul în spate, pentru matematica nemaifăcută.

Toată ziua aia a fost noroasă. Străbăteam înapoi kilometrii și comparam situația mea actuală cu cea din iunie 2002, data trecută, când eram deprimat pentru mediile generale. Ceva probleme erau și acum, pe-a șaptea. Acum știam mai bine de Merișaniul lui Florin și treceam înapoi prin Borlești, Vărzaru și Dobrogostea, apoi zona Bascovului.

Era un fel de robinet de fântână la o margine de drum, dar nu curgea. M-am apropiat puțin și-am plecat. Era un chioșc cu oameni în el pe-acolo și s-a uitat cineva la mine cum veneam așa, m-am oprit și m-am întors mai departe.

În cele din urmă, am reintrat în cartierul Găvana și mergeam pe trotuarul din dreapta, unde m-am întâlnit cu un coleg din clasa a opta, fiul doamnei profesoare de istorie, căruia i-am zis de drumeția mea și că cred c-am făcut vreo 30 de kilometri pe jos. „Bă, tu te-ai dilit?”, m-a întrebat el. Eu la sfârșit am zis „Paște fericit, hai c-am cărat-o!” și fuga înapoi spre casă. Pe la ora 5 eram în casă, bunica și tata erau și ei acolo, mai încolo am mers într-adevăr la țară. La acea oră, dacă orarul de la școală ar fi fost cel obișnuit, aș fi fost oricum acasă.

Posibil să fi fost 32 de kilometri pe jos în cinci ore.

******** ******** ******** ********

Asta făceam când trebuia să intrăm în vacanța de Paști din 2003, și încă nu începusem călătoriile noaptea pe jos.

Comentarii

Cele mai bine văzute

Pe jos de la Pitești la Alexandria

Luni, 18 februarie 2019, o zi cu soare de primăvară emancipată pe-afară, fiind într-o perioadă liberă mai lungă, am dat drumul unei noi drumeții, uneia pe care o doream, anume să fac o dată în viață drumul pe jos din Pitești în Alexandria. În capitala județului „Dili-Dili-Teleorman”, mai fusesem o dată cu microbuzul în sâmbăta noroasă de 26 noiembrie 2011, ca să o vizitez, apoi într-altă sâmbătă, una de vară cu căldură mare (24 iunie 2017), când, după ce m-am întors cu microbuzul de la Drăgășani, unde fusesem pe jos în noaptea „ de Sânziene ”, am plecat cu alt microbuz la Alexandria, pentru că voiam să văd din autobuz câmpia dintre Alexandria și București. Dar cele două drumuri au diferit prin ceva: în 2011, după Costești, s-a mers până pe la Vulpești, unde este intersecția dintre DN65B (spre Roșiorii de Vede) și DJ504 care merge spre Alexandria și Giurgiu. Și mai departe pe acel DJ504 până la Alexandria, pe câtă vreme în 2017 s-a trecut prin Roșiori, unde mai fusesem pe jos cu o

Altă dată am mers pe jos de la Pitești până la Drăgășani

În luna iunie 2017, dacă tot fusesem o dată în viață până la Roșiori, și asta pe jos, am vrut să leg și Drăgășaniul de povestea asta cu mersul pe jos pe distanțe mari, că nici acolo nu mai fusesem vreodată. Îmi dorisem prin decembrie 2011 să fac o călătorie până acolo ( cu microbuzul, la acea vreme, deși și atunci am făcut niște drumeții pe jos), dar o lăsasem încolo pentru nu se știe când. Iar în iunie 2017, „încălzit” zdravăn de mersurile astea pe jos, am hotărât că a venit vremea, în sfârșit, și pentru Drăgășani. Așa că în seara de 23 iunie 2017 (o vineri, imediat după Solstițiu) am pornit-o iar pe jos de acasă, pregătit cu rucsacul obișnuit în spate (cumpărat special de la Decathlonul de lângă autostradă, pe 14 februarie în 2017), cu provizii precum mai mulți litri de apă la PET, mere și ceva ciocolăți, plus vesta de biciclist pentru mersul de noapte ( că pietonii trebuie să poarte și ei îmbrăcăminte semnalizoare noaptea) , luată și asta special, tot de la Decathlon, în iarna a

Drumeție sud-vest-argeșeană de 1 mai

După două luni de amânări sistematice, fiind noi în vacanță în Săptămâna Luminată din cel de-al treilea an de după ultimul Paște sărbătorit pe 1 mai, mi-am făcut în sfârșit ceva mai mult curaj și-am hotărât să plec spre sud-vestul extrem al județului Argeș, recte-Polidecte pe DJ679, care se rupe la sud de Lunca Corbului. Prima dată voisem pe-acolo pe 28 februarie/1 martie (și-am renunțat), după aia ar fi fost de 7-8 Martie (am lăsat-o și pe-asta baltă), mai pe urmă, după ce-am terminat cu vacanța cealaltă pe care-am avut-o personal la serviciu anul ăsta, am mai „trântit” și-alte date de vineri-sâmbătă ca 29/30 martie, 5/6 aprilie, 19-20... și, în fine, mai rămăsese că de pe 30 aprilie plec în sfârșit, cu ocazia libertății prelungite din Săptămâna Luminată. De data asta, ăsta este un exemplu de drumeție trântită cu anticipare pe parcurs, și cu schimbare de plan. Planul inițial, dorit încă din februarie, fusese să ajung până în județul Olt, eventual să ating Teleormanul cu piciorul

TURNEUL AFRICĂNESC AL LUI CEAUŞESCU

Cică se face că, prin toamna anului 1982, Ceauşescu de un Nicolae şi Nicolae Ceauşescu şi-a propus, a ales şi a decis să întreprindă o vizită de pace şi prietenie prin câteva ţări emergente africane. Voia relaţii economice noi, avantajoase şi care să consolideze imaginea României de ţară socialistă puternică. Să vedem cu ce şoşele, cu ce momele şi cum s-a soldat aventura aceasta extracontinentală. 1. BENINUL Începe cu Beninul, o ţară vest-africană mare aproape cât jumătate din România cea strămoşească (ceea ce l-a şi încurajat, de altfel, pe Tovarăşul Carpatin în acest demers), şi are o întrevedere elocventă cu conducătorul Kérékou, un reputat marxist al locului. Ei se întâlnesc pe Muntele Sokbaro şi, cu sprijin logistic de la Bucureşti, discuţiile sunt transmise în direct la radio. Ţara se afla deja în epoca post-colonială, fiind independentă şi având de vreo şapte ani denumirea Benin, căci se numise Dahomey, iar mai înainte-vreme chiar „Regatul Dahomey”, şi cum acum avea un P

Am fost odată pe jos de la Pitești la Roșiorii de Vede

Era 16 iunie 2017 și voiam să fac pe jos, o dată în viață, drumul dintre Pitești și Roșiorii de Vede, plecând vineri seară și ajungând a doua zi acolo. Inițial voisem să-l încep în vinerea de dinainte (9 iunie), dar nu am avut bună stare (dispoziție) să îl încep atunci, era și înnorat și nu-mi venea bine la socoteală. Dar în noaptea următoare era lună plină pe cer, s-a mai înseninat și mi-a părut rău că nu am plecat atunci. Iar în seara de 16 iunie am ieșit într-adevăr din Pitești, pe șoseaua spre Craiova, prin zona de periferie Craiovei - Bradu (piteștenii știu ce înseamnă asta), am luat-o cu răbdare și pas mare prin Albota spre Cerbu și pe la kilometrul 107 am cotit-o într-adevăr la stânga, pe șoseaua la a cărei intrare scrie „Alexandria 102” și, respectiv, „90 Roșiori de Vede”. Deja se întuneca și până să ajung la Costești (unde se află stabilimentul Lactagului) s-a făcut întuneric de tot. Chiar dacă 16 iunie este una dintre cele mai lungi zile din an, totuși la noi orice zi a