Treceți la conținutul principal

CHEILE DE LA HOTEL

 Ceva mai devreme în vara aceasta, am văzut o știre unde se spunea cu ce mai pleacă românii din hotelurile de pe litoral, adică ce se mai "șutește" din ele :) . Unii, inclusiv cu șezlongurile de pe plajă. Iar asta mi-a adus aminte că odată am plecat și eu cu ceva dintr-un hotel de la... munte!


Să vă zic cum a fost. A fost ceva involuntar. Nu ca în știrea de la mare, unde oamenii știau ce fac. Eram în anul 2002, în clasa a șaptea, și am fost într-o excursie de week-end la Predeal, la hotelul "Turist". Am fost acolo cu dirigintele nostru, cu ceilalți... doi (2) băieţi de la noi din clasă (da, da, eram ca o clasă-fantomă), un coleg al dânsului de la Liceul de Chimie din Pitești, unde mai preda dirigintele, și niște elevi - ceva mai mulți - de clasa a XI-a de la liceul acela.


Hotelul ăsta Turist cred că avea cel mult o stea, că era mai mult ca o casă mai mare cu multe camere, și era cam răcoare în cameră, nu prea erau dotări la vremea aia - fiind și sfârșit de toamnă, vorba poeziei lui Alecsandri. Liceenii erau mai petrecăreți și "gășcoși", mai puneau muzică și mai destindeau atmosfera. În acel week-end m-am plimbat și eu prin Predeal, în grup sau singur, am urcat pe jos Clăbucetul și-am ajuns sus în pădure (nu venise încă zăpada iernii), sâmbătă am mers cu profesorii noștri la un meci de divizia a nu știu câta (Făgărașul cu nu mai știu cine), unde se strigau vulgarități cu literele S și P... Am socializat și cu "cei mari" de-a unșpea. A fost o excursie scurtă, dar interesantă!


Duminică era 1 Decembrie (cum o să fie și anul ăsta) și începuse să ningă frumos la Predeal, taman când să plecăm. Camera noastră (camera 101, la etaj) avea o singură cheie și trebuia să avem grijă care cum o purtăm și cum plecăm, eram toți trei băieții cazați împreună în cameră de 2. Eu aveam o geantă de voiaj (una încăpătoare, unde pusese bunica de mâncare, de exclamase unul din colegi "Și-a luat ăsta mâncare pentru trei luni!"). Iar când trebuia să ne pregătim să plecăm și să predăm, așa cum era normal, camera, am constatat că nu mai găsim cheia de la cameră!


Ne-am agitat sincer, a venit și omul responsabil - nu știu dacă merge să îi zicem "cameristul" - și a întrebat "Ce d...u' ați făcut cu ea?", cheia pe nicăieri... Nu am stat să ne controlăm pe toți pe îndelete prin bagaje, ce-i drept, până la urmă omul a adus o dublură sau copie de rezervă a cheii de la "CAM. 101" și asta a fost. Ne miram, fiindcă cheia fusese OK cât stătuserăm, adică nu o pierduserăm pe undeva prin Predeal prin preumblările noastre!


Am plecat spre casă cu microbuzul, am mers pe unde veniserăm, pe Pârâul Rece, Culoarul Rucăr-Bran și prin Câmpulung spre casă la Pitești, ne-a prins și întunericul pe drum, deh, de 1 Decembrie, pe la Pitești ploua... De la ninsoarea predeleană până la ploaia piteșteană!


Băieții de la liceu erau cam caterincoși pe final de excursie, existau și manele la vremea aia din 2002 deja, pe drum am ascultat melodia aia cu "C-așa beu oamenii buni / De sâmbătă până luni", mai era una cu "O fetiță tare mică este tare frumușică, / Are doar optișpe anii (sic!) și e plină de dușmanii!" ssu ceva de genul, iarăși mai era una cu 

"Dragostea și nedreptatea

Mi-au adus singurătatea!"

sau tot cam așa, a trecut muuultă vreme de-atunci și le-am mai uitat. Mai acceptabilă muzica la drumul de dus!


În fine, ajuns acasă și desfăcând bagajul că s-a terminat voiajul, hop apare și cheia cu mâner alb, inscripționată cu majuscule "CAM. 101"!


Ce se întâmplase? Fără să vreau și fără să-mi dau seama, băgasem cheia în bagaj, în cameră, înaintea plecării. Pesemne am avut capul în altă parte, după repriza de socializare cu liceenii, care abordase niște teme de discuție cam necușer, și n-am lăsat cheia unde trebuia. Bine barem că nu s-a gândit nimeni, la fața locului, să ne percheziționeze ca la poliție, că eu nici nu mă aveam bine cu colegii de clasă-fantomă, din păcate, și sigur s-ar fi crezut că am vrut s-o fur, cheia, și nu ar fi ieșit bine! Putere de convingere nu prea aveam printre colegi.



Așa, am păstrat acasă ca suvenir involuntar cheia camerei o sută unu de la Hotelul Turist din Predeal. Nu am mai fost niciodată acolo. Dirigintele a mai pomenit la un moment dat ceva, în treacăt, despre o excursie nouă acolo în week-end-ul cu 1 martie 2003, care pica sâmbăta ca Mărțișorul de la anul din 2025, dar nu s-a materializat. Nici nu am insistat să întreb, doar unul dintre ceilalți doi băieți a întrebat "Tot acolo?" şi, la auzul confirmării, l-a privit sugestiv pe celălalt coleg, că stăteau unul lângă altul în cealaltă parte a clasei. Cum am mai zis, nu mă aveam bine cu colegii, acolo la gimnaziu :( !




Și colac peste pupăză, nu prea am fost bine supravegheați în excursia aceasta și pesemne nici nu fusese anunțată la noi la școală cum trrbuie, pentru că pe urmă, profesoara noastră de germană, care mă știa pe mine om mai serios, m-a întrebat unde fuseserăm vineri (ziua cu plecarea, am plecat după prima oră conform înțelegerii cu dirigintele), eu am răspuns sincer, iar unul din ceilalți doi băieți din clasă a spus că am fost în altă parte. În plus, am auzit cum că dirigintele nostru "era mangă" și el cu elevii aceia de liceu. Așadar, de "bine" supravegheați ce-am fost în această excursie, am șparlit și eu involuntar niște chei de hotel!


Cum ziceam, n-am mai fost niciodată pe la Hotel Turist pe-acolo. Nici nu am păstrat până astăzi cheia, poate doi-trei ani. Altfel, aș fi avut șansa cheii de rezervă, puteam și s-o returnez dacă mai treceam pe-acolo. Sper totuși că acum, în 2024, Hotelul Turist de la Predeal, dacă mai există, este mai frumos și mai bine dotat decât era acum 21-22 de ani! Şi mai cald prin camere iarna!



Voi ați plecat vreodată acasă cu amintiri de la hotel, fie ele vrute sau nevrute? :)

Comentarii

Cele mai bine văzute

Pe jos de la Pitești la Alexandria

Luni, 18 februarie 2019, o zi cu soare de primăvară emancipată pe-afară, fiind într-o perioadă liberă mai lungă, am dat drumul unei noi drumeții, uneia pe care o doream, anume să fac o dată în viață drumul pe jos din Pitești în Alexandria. În capitala județului „Dili-Dili-Teleorman”, mai fusesem o dată cu microbuzul în sâmbăta noroasă de 26 noiembrie 2011, ca să o vizitez, apoi într-altă sâmbătă, una de vară cu căldură mare (24 iunie 2017), când, după ce m-am întors cu microbuzul de la Drăgășani, unde fusesem pe jos în noaptea „ de Sânziene ”, am plecat cu alt microbuz la Alexandria, pentru că voiam să văd din autobuz câmpia dintre Alexandria și București. Dar cele două drumuri au diferit prin ceva: în 2011, după Costești, s-a mers până pe la Vulpești, unde este intersecția dintre DN65B (spre Roșiorii de Vede) și DJ504 care merge spre Alexandria și Giurgiu. Și mai departe pe acel DJ504 până la Alexandria, pe câtă vreme în 2017 s-a trecut prin Roșiori, unde mai fusesem pe jos cu o

Altă dată am mers pe jos de la Pitești până la Drăgășani

În luna iunie 2017, dacă tot fusesem o dată în viață până la Roșiori, și asta pe jos, am vrut să leg și Drăgășaniul de povestea asta cu mersul pe jos pe distanțe mari, că nici acolo nu mai fusesem vreodată. Îmi dorisem prin decembrie 2011 să fac o călătorie până acolo ( cu microbuzul, la acea vreme, deși și atunci am făcut niște drumeții pe jos), dar o lăsasem încolo pentru nu se știe când. Iar în iunie 2017, „încălzit” zdravăn de mersurile astea pe jos, am hotărât că a venit vremea, în sfârșit, și pentru Drăgășani. Așa că în seara de 23 iunie 2017 (o vineri, imediat după Solstițiu) am pornit-o iar pe jos de acasă, pregătit cu rucsacul obișnuit în spate (cumpărat special de la Decathlonul de lângă autostradă, pe 14 februarie în 2017), cu provizii precum mai mulți litri de apă la PET, mere și ceva ciocolăți, plus vesta de biciclist pentru mersul de noapte ( că pietonii trebuie să poarte și ei îmbrăcăminte semnalizoare noaptea) , luată și asta special, tot de la Decathlon, în iarna a

Drumeție sud-vest-argeșeană de 1 mai

După două luni de amânări sistematice, fiind noi în vacanță în Săptămâna Luminată din cel de-al treilea an de după ultimul Paște sărbătorit pe 1 mai, mi-am făcut în sfârșit ceva mai mult curaj și-am hotărât să plec spre sud-vestul extrem al județului Argeș, recte-Polidecte pe DJ679, care se rupe la sud de Lunca Corbului. Prima dată voisem pe-acolo pe 28 februarie/1 martie (și-am renunțat), după aia ar fi fost de 7-8 Martie (am lăsat-o și pe-asta baltă), mai pe urmă, după ce-am terminat cu vacanța cealaltă pe care-am avut-o personal la serviciu anul ăsta, am mai „trântit” și-alte date de vineri-sâmbătă ca 29/30 martie, 5/6 aprilie, 19-20... și, în fine, mai rămăsese că de pe 30 aprilie plec în sfârșit, cu ocazia libertății prelungite din Săptămâna Luminată. De data asta, ăsta este un exemplu de drumeție trântită cu anticipare pe parcurs, și cu schimbare de plan. Planul inițial, dorit încă din februarie, fusese să ajung până în județul Olt, eventual să ating Teleormanul cu piciorul

TURNEUL AFRICĂNESC AL LUI CEAUŞESCU

Cică se face că, prin toamna anului 1982, Ceauşescu de un Nicolae şi Nicolae Ceauşescu şi-a propus, a ales şi a decis să întreprindă o vizită de pace şi prietenie prin câteva ţări emergente africane. Voia relaţii economice noi, avantajoase şi care să consolideze imaginea României de ţară socialistă puternică. Să vedem cu ce şoşele, cu ce momele şi cum s-a soldat aventura aceasta extracontinentală. 1. BENINUL Începe cu Beninul, o ţară vest-africană mare aproape cât jumătate din România cea strămoşească (ceea ce l-a şi încurajat, de altfel, pe Tovarăşul Carpatin în acest demers), şi are o întrevedere elocventă cu conducătorul Kérékou, un reputat marxist al locului. Ei se întâlnesc pe Muntele Sokbaro şi, cu sprijin logistic de la Bucureşti, discuţiile sunt transmise în direct la radio. Ţara se afla deja în epoca post-colonială, fiind independentă şi având de vreo şapte ani denumirea Benin, căci se numise Dahomey, iar mai înainte-vreme chiar „Regatul Dahomey”, şi cum acum avea un P

Am fost odată pe jos de la Pitești la Roșiorii de Vede

Era 16 iunie 2017 și voiam să fac pe jos, o dată în viață, drumul dintre Pitești și Roșiorii de Vede, plecând vineri seară și ajungând a doua zi acolo. Inițial voisem să-l încep în vinerea de dinainte (9 iunie), dar nu am avut bună stare (dispoziție) să îl încep atunci, era și înnorat și nu-mi venea bine la socoteală. Dar în noaptea următoare era lună plină pe cer, s-a mai înseninat și mi-a părut rău că nu am plecat atunci. Iar în seara de 16 iunie am ieșit într-adevăr din Pitești, pe șoseaua spre Craiova, prin zona de periferie Craiovei - Bradu (piteștenii știu ce înseamnă asta), am luat-o cu răbdare și pas mare prin Albota spre Cerbu și pe la kilometrul 107 am cotit-o într-adevăr la stânga, pe șoseaua la a cărei intrare scrie „Alexandria 102” și, respectiv, „90 Roșiori de Vede”. Deja se întuneca și până să ajung la Costești (unde se află stabilimentul Lactagului) s-a făcut întuneric de tot. Chiar dacă 16 iunie este una dintre cele mai lungi zile din an, totuși la noi orice zi a